جامع نیوز:این روزها سنسورها یا حسگرها نقش بزرگی در زندگی ما دارند. یکی از مهمترین آنها میکروفون است که از اولین سنسور‌های اختراع شده بود. میکروفون‌ها می‌توانند صدا یا لرزش مولکول‌های هوا را حس کند و آن را به سیگنال‌های دیجیتال تبدیل کند. اما امروزه بیشترین استفاده از سنسور‌ها در گوشی‌هاست و یکی از موبایل‌هایی […]

جامع نیوز:این روزها سنسورها یا حسگرها نقش بزرگی در زندگی ما دارند. یکی از مهمترین آنها میکروفون است که از اولین سنسور‌های اختراع شده بود. میکروفون‌ها می‌توانند صدا یا لرزش مولکول‌های هوا را حس کند و آن را به سیگنال‌های دیجیتال تبدیل کند.
اما امروزه بیشترین استفاده از سنسور‌ها در گوشی‌هاست و یکی از موبایل‌هایی که بیشترین استفاده را از سنسورها کرده، گوشی گلکسی اس۴ سامسونگ است. در این میان سنسور‌هایی هستند که قبلا در گوشی‌های دیگر استفاده‌ شده‌اند، ولی گلکسی اس۴ استفاده‌های خلاقانه‌ای از آن سنسورها کرده. سنسور‌هایی هم هستند که سامسونگ به تازگی در موبایل‌ها و تبلت‌هایش از آن‌ها استفاده کرده است. در زیر سنسورهایی که امروزه در موبایل‌ها استفاده می‌شوند را جداگانه بررسی می‌کنیم.
اشعه مادون قرمز (Infrared)
اینفرارد یا اشعه مادون قرمز از قدیمی‌ترین سنسور‌هاست که در وسایل الکترونیکی استفاده شد. یکی از مهمترین آنها کنترل‌ از دور وسایل (تلویزیون، ویدیو،…) است. در موبایل‌های اولیه از این سنسور برای انتقال اطلاعات استفاده‌ می‌شد. اما به دلیل سرعت پایین ( KBps14)، موقعیت قرار‌گیری (دو سنسور مقابل هم) و آمدن بلوتوث کم‌کم از رده خارج شد. اما با پیشرفت موبایل‌ها و سیستم عامل‌های قدرتمند، دوباره به موبایل‌ها از جمله گلکسی اس۴ بازگشت. با وجود سیستم عامل اندروید، توانایی برنامه‌نویسان بالاتر رفت و اپلیکیشن کنترل از راه دور برای موبایل‌ها ساخته شد. نرم‌افزار WatchON یکی از آنهاست که به طور پیش‌فرض توسط سامسونگ بر روی گلکسی اس ۴ نصب شده و با آن می توانید وسایل الکترونیکی خانه‌تان (تلویزیون، دی‌وی‌دی پلیر،…) را کنترل کنید.
شتاب‌سنج (Accelerometer)
این سنسور نیز جز اولین سنسور‌هایی بود که در موبایل‌ها استفاده شد. این حسگر می‌تواند شتاب خطی موبایل را هنگام جا‌به‌جایی در فضای سه بعدی اندازه‌گیری کند. استفاده‌ای که از این سنسور می‌شود و گلکسی اس۴ نیز از آن بهره می‌برد ویژگی Turn-to-Mute می باشد. به گونه‌ای که وقتی تماسی به موبایل گرفته می‌شود، با چرخاندن دستگاه به سمت پایین، صدای زنگ موبایل برای آن تماس خاموش (Silent) می‌شود. یا هنگامی که آهنگی پخش می‌شود، با چرخاندن موبایل به سمت پایین، آهنگ در حال پخش متوقف می‌شود. و هنگامی که زنگ هشدار به صدا در می‌آید، می‌توانید آن را متوقف کنید. نرم‌افزار‌های مختلف دیگری هستند که از این حسگر استفاده می‌کنند. برای مثال می‌توانند شتاب جاذبه محلی را که شما هستید نشان می‌دهد و سرعت موبایلتان را در جهات مختلف نشان می‌دهد. از دیگر استفاده‌های آن می‌توان به کنترل آهنگ‌های در حال پخش از موبایل است. با حرکت سریع موبایل به چپ یا راست، آهنگ بعدی یا قبلی پخش می‌شود.
ژیروسکوپ (Gyroscope)
همانطور که گفته شد، شتاب سنج می‌تواند جا‌به‌جایی خطی موبایل را اندازه بگیرد. ژیروسکوپ ویژگی دیگری اضافه می‌کند و آن، اندازه‌گیری جا‌به‌جایی زاویه‌ای می‌باشد. شتاب‌سنج و ژیروسکوپ نقش مهمی در بازی‌های موبایل مثل بازی‌های رانندگی دارند و دیگر استفاده از انگشت را برای لمس کردن صفحه موبایل از بین می‌برد. همینطور وقتی که موقعیت افقی و عمودی موبایل را تغییر می‌دهید، این حسگر عمل می‌کند.
قطب نما (Geomagnetic)
این سنسور بر پایه مغناطیس سنج طراحی شده و بر اساس میدان مغناطیسی زمین، قطب ها را نشان می‌دهد. همچنین برخی از نرم‌افزار ها با استفاده از این سنسور، میدان مغناطیسی که فلزات اطراف موبایل ایجاد می‌کنند را نشان می‌دهند.
فشارسنج (Barometer)
این سنسور فشار اتمسفر محلی را که شما قرار دارید نشان می‌دهد. نرم‌افزار S Health سامسونگ از این سنسور بیشترین بهره را می‌برد، به طوریکه با استفاده از اندازه فشار اطراف موبایل، ارتفاع از سطح دریا را بدست می‌آورد و میزان دقیقی از کالری سوزانده شده هنگام دویدن، راه رفتن و انجام هرگونه ورزشی را در ارتفاع‌های متفاوت (کوه، تپه،…) را محاسبه می‌کند.
Proximity Sensor
هنگامی که شی‌ای در نزدیکی این سنسور قرار بگیرد، این حسگر فعال می‌شود. وقتی در حال صحبت با تلفن هستید، این سنسور نزدیکی صورت شما را با گوشی حس می‌کند و برای صرفه‌جویی در مصرف باتری، صفحه موبایل را خاموش می‌کند. این حسگر نیز از اشعه مادون قرمز (Infrared) استفاده می‌کند.
سنسور حرکتی (Gesture Sensor)
این سنسور نیز از اشعه مادون قرمز استفاده می کند و توانایی شناسایی جا‌به‌جایی دستان شما یا هر شی دیگری را در مقابل موبایل دارد. از این ویژگی در گلکسی اس۴ استفاده‌های گوناگونی شده‌است که در زیر به آن می‌پردازیم:
Quick Glance
هنگامی که موبایل بر روی سطحی قرار دارد و صفحه آن خاموش است، با حرکت دست مقابل این سنسور، صفحه‌ای ظاهر می‌شود که ساعت، تاریخ، میزان باتری، تعداد پیامک‌های خوانده نشده، تعداد تماس‌های از دست رفته و هرگونه اطلاع‌رسانی (Notification) را به شما نشان می‌دهد.

Air Jump
این ویژگی شما را قادر می سازد تا بدون تماس با موبایل و با حرکت دست از بالا به پایین و بلعکس، صفحات ایمیل یا اینترنت را به بالا و پایین ببرید.

Air Browse
با حرکت دست به راست یا چپ، می‌توانید به دیدن عکس‌ها، صفحات اینترنت، عوض‌کردن آهنگ‌ها و جستجو در یادداشت‌هایتان بپردازید.

Air Call-Accept
وقتی تماسی با شما انجام می‌گیرد، می‌توانید با حرکت دستتان مقابل موبایل تلفنتان را جواب بدهید. با این تفاوت که صدای طرف مقابل مستقیما از بلندگو پخش می‌شود.
حسگر نور RGB Light Sensor
این سنسور با دریافت و اندازه‌گیری نورهای قرمز، سبز، آبی و سفید محیط، رنگ‌های صفحه نمایش موبایل را تنظیم می‌کند. این تنظیم در سامسونگ گلکسی اس۴ از طریق Samsung Adapt Display کنترل می‌شود.
دما سنج و رطوبت سنج (Temperature/Humidity Sensor)
سامسونگ برای اولین بار از دماسنج و رطوبت سنج داخلی در گلکسی اس۴ استفاده کرد. قبل از گلکسی اس۴، دو موبایل در سال‌های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ از این نوع سنسور‌ها استفاده کردند. اما عرضه جهانی نداشتند، برای برنامه‌نویسان در دسترس نبود و به همین دلیل کارایی نداشتند. اما ورود این سنسور به گوشی با سیستم عامل اندروید، قدم بزرگی بود. در قسمت Comfort Level نرم‌افزار S Health سامسونگ، به شما دما و رطوبت محیط اطرافتان را نشان می‌دهد و شما را از مناسب بودن و نبودن محیط آگاه می‌سازد. نرم‌افزار‌های دیگری توسط توسعه‌دهندگان ساخته شده که از این سنسور استفاده می‌کنند.